Grilled sardines Simple, healthy finger food for summer evenings along the beach

“Sardoncini scottadito” are a summer dish cooked on the grill and perfect for a dinner or aperitif along the beach. The recipe takes its name (“finger-burning sardines”) from the way the fish is usually eaten, still hot, without forks or knifes.  Typically, “sardoncini scottadito” are served with a fresh local white wine and „conditella“, a light mix of salad and fresh tomatoes.

Start by chopping garlic and parsley, mix with breadcrumbs, and add oil and salt. Mix well with a spoon or a fork. Clean the sardines carefully: take off the head by holding it between thumb and forefinger and pull strongly to remove the guts. You can also use scissors, instead of your hands. Wash the sardines under running water and dry them out with a kitchen towel. While washing, make sure that the guts are completely removed.

Coat the sardines with the bread mix, using a fork, or better by hand. The sardines must be fully breaded! Cook the sardines on the grill for 10 minutes. Don’t forget to turn them around every now and then to make sure both sides are cooked.

According to tradition, the fish must be served and eaten immediately, when they are still hot and fragrant, as the name requires!

 

Cominciate preparando un trito formato da pangrattato e prezzemolo, unendo poi aglio, olio e sale. Mescolate con cura con l’aiuto di un cucchiaio o di una forchetta. Pulite con cura i sardoncini, togliendo la testa, che andrà presa tra il pollice e l’indice della mano: tirate con forza per estrarre anche l’intestino. Potete anche aiutarvi con delle forbici se non volete usare le mani. Lavate i sardoncini con l’acqua corrente e asciugateli con un panno da cucina. Mentre li lavate, cercate di togliere eventualmente l’intestino rimasto all’interno.

Ricoprite i sardoncini con il trito, aiutandovi con un cucchiaio, una forchetta o, meglio, con le mani. Dovranno essere ben coperti! Cuocete i sardoncini alla griglia per 10 minuti, ricordandovi di girarli ogni tanto per permettere ai pesciolini di cuocersi da una parte e dall’altra.

Come vuole la tradizione, i sardoncini vanno mangiati non appena tolti dal fuoco quando sono ancora ben croccanti; da qui il nome “scottadito”.

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